Ένας από τους στόχους της ομαδικής κινητικότητας μαθητών στο πλαίσιο του σχεδίου ήταν η γνωριμία όλων μας με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας υποδοχής. Αφού λοιπόν ετοιμάσαμε για κάθε συμμετέχοντα έναν φάκελο με πληροφορίες για την ιστορία της Κύπρου και ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώναμε στο τέλος κάθε ημέρας ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στην ιστορία και την κουλτούρα κάθε πόλης.
Επισκεφθήκαμε τη Λευκωσία, όπου -αφού θαυμάσαμε την μοντέρνα πλατεία Ελευθερίας- περιηγηθήκαμε στα στενά της Λαϊκής Γειτονιάς και κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, βλέποντας το σημείο ελέγχου- πέρασμα για τα Κατεχόμενα. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Φανερωμένης και το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης και συζητήσαμε για την ιστορία τους.
Στη Λεμεσό επισκεφθήκαμε το Μεσαιωνικό Κάστρο και ταξιδέψαμε στο παρελθόν, βλέποντας ιπποτικές στολές, πανοπλίες, όπλα, εργαλεία, αντικείμενα λατρείας και άλλα πολλά εκθέματα που εκτίθενται στις μεγάλες πέτρινες αίθουσές του.
Η επίσκεψη της ομάδας μας στο, νεοϊδρυθέν (2022) και μοναδικό στο είδος του, Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής «Τάκη Παττίχη», αποτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εμπειρία. Κατά την ξενάγησή τους εκεί οι μαθητές έμαθαν για τα διάφορα μηχανήματα, αλλά και για τις διαδικασίες που απαιτούνται για να παρασκευαστούν διάφορα είδη φαρμάκων (κάψουλες, δισκία, γέλες, σιρόπια κτλ). Είδαν όργανα ζύγισης και πώς αυτά εξελίχθηκαν κατά τα τελευταία 120 χρόνια, καθώς και πολλές φωτογραφίες.
Οι μαθητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή τους στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού. Ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Μίμης Σοφοκλέους, με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό, αλλά και απλότητα μίλησε στα παιδιά για την αξία και τη σημαντικότητα της Ιστορίας του κάθε τόπου, της κάθε γειτονιάς-συνοικίας και της κάθε πόλης. Τους εξήγησε πόσο μοναδική είναι η ιστορία των αντικειμένων-κειμηλίων και πόσο πολύτιμη η μνήμη του παρελθόντος αλλά και το όραμα του μέλλοντος! Τους ενθάρρυνε να σκέφτονται κριτικά, ν’ αναρωτιούνται και να επιδιώκουν συνεχώς ν’ ανοίγουν το μυαλό τους.
Η περιήγηση στον χώρο του Δημοτικού μουσείου, όπου οι μαθητές κλήθηκαν ν’ αγγίξουν τα εκθέματα, ν’ αφουγκραστούν την αίσθηση που δημιουργούσαν τα έπιπλα της εποχής του 1870, αλλά και οι πίνακες που είδαν στους τοίχους, άφησαν στη σκέψη τους πολλές όμορφες εικόνες! Τέλος, στο πιάνο, όπου πριν πολλά χρόνια είχε παίξει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Dr. Σοφοκλέους έπαιξε και τραγούδησε το «Το τρένο φεύγει στις 8, ταξίδι για την Κατερίνη» και μας ταξίδεψε στο παρελθόν χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές.

Η επίσκεψη μας στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λεμεσού ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις αίθουσες, που φιλοξενούν πάνω από 600 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κεραμικής, κυπριακής μοντέρνας τέχνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τη συλλογή-αφιέρωμα στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα που εκτίθεται στο υπόγειο του παλαιού κτιρίου της Πινακοθήκης, καθώς άκουγαν για τις ιστορίες που «κρύβονταν» πίσω από τους πίνακες και τα άλλα εκθέματα.
Ο Ζωολογικός Κήπος της Λεμεσού έκρυβε και αυτός μια έκπληξη, καθώς οι μαθητές αντίκρισαν μέσα στο τμήμα των ερπετών έναν τεράστιο πύθωνα Βιρμανίας να αλλάζει το δέρμα του. Εκτός από τα διάφορα ερπετά, είδαν πιθηκάκια, ενυδρίδες, διάφορα είδη πουλιών, λάμα, σουρικάτες, μίνι πρόβατα, φλαμίνγκο κ.ά.
Η επίσκεψή μας στη Λάρνακα ήταν πολύ σύντομη, αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε στον γνωστό παραλιακό δρόμο ‘’Φοινικούδες’’, καταλήγοντας στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου.
Όλες αυτές οι επισκέψεις έδωσαν πολλές ευκαιρίες στους μαθητές μας να εκτεθούν σε καινούργιες εικόνες, να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με ντόπιους, να ανταλλάξουν γνώσεις, αλλά και ιστορίες. Γυρίσαμε όλοι πίσω πλουσιότεροι από τις νέες μας εμπειρίες, έχοντας «ανοίξει τα αλεξίπτωτά μας» (όπως είναι και το θέμα του προγράμματός μας), γεμάτοι με όμορφες εικόνες, ερεθίσματα και έτοιμοι να επεκτείνουμε κι άλλο τον κόσμο του μυαλού μας.

Loading

Αφήστε σχόλιο