ΙΚΥ 1 1

   

Στο πλαίσιο του Εrasmus+  ΚΑ1 με το γενικότερο τίτλο ‘’Η μάθηση είναι παντού……….. ας  την ανακαλύψουμε μαζί μαθαίνοντας ΚΑΙ έξω από την τάξη’’   το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης  πραγματοποίησε τη 2η προγραμματισμένη δράση του με συμμετοχή σε δομημένο κύκλο μαθημάτων   στο  Σοβεράτο  Καλαβρίας στις  8/5- 15/5. Το συγκεκριμένο θέμα ‘’Outdoor  education:μαθαίνοντας και έξω από την αίθουσα για τη βελτίωση της συμμετοχής των μαθητών και την καταπολέμηση της εγκατάλειψης του σχολείου’’ ήταν  η αφόρμηση και το κίνητρο για να πραγματοποιηθεί η δράση και να ολοκληρωθεί με επιτυχία φέρνοντας πίσω στο σχολικό χώρο πολλές εμπειρίες, γνώσεις, κίνητρα για μια διαφορετική προσέγγιση των μαθητών.

    Ήταν μια μοναδική εμπειρία! Όλα έγιναν με τη βοήθεια του Διευθυντή μας κ. Κωστόπουλου Νικόλαου  , της καθηγήτριας αγγλικών και υπεύθυνης των προγραμμάτων Εrasmus+  κ. Παράσχου Ελευθερίας (Eleftheria Paraschou), του Γραφείου Κινητικότητας και Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης  Ν. Πιερίας.

   ΔΕΥΤΕΡΑ  9 ΜΑΙΟΥ

   Το ταξίδι ξεκινά!!37 συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Λιθουανία, Γερμανία χωρίστηκαν σε ομάδες . Η μάθηση είναι παντού…….. ας την ανακαλύψουμε …… και την ανακαλύψαμε εκτός τάξης! Παίζοντας παιχνίδια , ρωτώντας στην πόλη , στην παραλία  τους περαστικούς  για  να βρούμε  την προέλευση του ονόματος του Σοβεράτο, για το φρούτο που ευδοκιμεί, για περιοχές που θυμίζουν ‘’αγάπη’’, για το παραδοσιακό φαγητό , για το  χώρο συγκέντρωσης  των  ψαράδων, για το έμβλημα της πόλης. Όλα αυτά  παίζοντας  στους δρόμους  σα μικρά παιδιά , τρέχοντας , γελώντας  όλοι μαζί  χωρίς  να γνωρίζουμε  ο ένας  τον άλλο  απλά  καταλαβαίνοντας ότι το παιχνίδι  ενώνει, ότι η μάθηση πραγματοποιείται  και σε άλλους  χώρους και γίνεται πιο δημιουργική. Άτομα  διαφορετικά, άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή ενώθηκαν με κίνητρο τη  μάθηση   και με έντονο το ενδιαφέρον για τη Μagna Grecia,  για τα κοινά  που το άγημα του χρόνου κουβαλά και που συναρπάζει  κυρίως… τους ντόπιους .

 9 Μαϊου! Γιορτάσαμε τη μέρα της Ευρώπης και το  jump στο Σοβεράτο γιορτάζει τα 10 του χρόνια. Με τη βοήθεια της Έρικα και του Πιέτρο  έγιναν όλα τόσο διασκεδαστικά. Το βράδυ μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη! Ένα πάρτυ  για τα 10 χρόνια του jump.Μια γιορτή πανευρωπαϊκή  και φαγητό παραδοσιακό συνοδευόμενο με ποτά.

   ΤΡΙΤΗ  10 ΜΑΙΟΥ

    Αρχικά, μετά το πρωινό έγινε παρουσίαση της περιοχής της Καλαβρίας , των τοπικών προϊόντων ,  της ιστορίας και του ονόματος της περιοχής. Μεγάλη Ελλάδα! Όλοι εκεί νιώθουν πολύ περήφανοι γι αυτό που ‘’κουβαλούν’’. Στη συνέχεια, ενημερωθήκαμε για τη σημασία της μάθησης έξω από την  τάξη, για τις νέες μεθόδους εκπαίδευσης  ώστε μέσα από αυτή την προσέγγιση  να αποκτούν οι μαθητές  αυτονομία, υπευθυνότητα, πειθαρχία. Νέοι τρόποι , λοιπόν, μάθησης , προσπάθεια για δραστηριότητες, στόχος μας να αναπτύξουμε τη φαντασία των μαθητών μας. Το απόγευμα  επισκεφτήκαμε  μια σεφ blogger , μαγειρέψαμε  όλοι μαζί και στο τέλος  ακολούθησε απεριτίβο  δικών μας δημιουργιών.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ

   Η μάθηση είναι παντού……… και έξω από την τάξη περπατώντας στην παραλία. Μάθαμε για την παραμέληση της Καλαβρίας από τις αρχές , για τους λόγους που είναι κρύο το νερό της θάλασσας, για τις παραλίες που είναι εξαιρετικές αλλά δεν είναι οργανωμένες, γιατί το οδικό δίκτυο δε λειτουργεί σωστά, για τις περιοχές της Ν. Ιταλίας που κυριαρχεί η Μαφία και για ορισμένες ποικιλίες δέντρων  που προέρχονται από την Αφρική . Τέλος,  μάθαμε για τις διαφορετικές  διαλέκτους  που υπάρχουν στην Ιταλία λόγω των διαφορετικών επιρροών και κατακτήσεων. Το απόγευμα  είχαμε ξενάγηση  στην εκκλησία   Santa Maria de la Addolorata  στο Soverato Superiore  όπου υπάρχει η Pieta του Gagnini. Tέλος, ακολούθησε επίσκεψη στο Βοτανικό  κήπο , έναν κήπο αναζωογόνησης και χαλάρωσης.

    ΠΕΜΠΤΗ  12 ΜΑΙΟΥ

   Ξεκινήσαμε τη μάθηση με παιχνίδι έξω από τις τάξεις  με κάρτες  ερωτήσεων  που έπρεπε  η ομάδα να ορίσει  τις έννοιές τους.  Όλοι οι συμμετέχοντες  είπαν τις δικές τους εμπειρίες από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους. Στη συνέχεια, προσεγγίσαμε τρόπους για να γίνει η διδασκαλία πιο βιωματική, ορίσαμε στόχους  εφικτούς και συγκεκριμένους  ώστε  να αναδείξουμε τις ικανότητες των μαθητών και να τις κάνουμε δεξιότητες. Το απόγευμα όλοι μια παρέα  εξερευνήσαμε κάποια   κοντινά χωριά  της Καλαβρίας  που είναι ξεχασμένα με ένα οδικό δίκτυο  δύσκολο αλλά με χαρούμενους ανθρώπους. Στόχος μας η Τροπέα, μια από τις ωραιότερες πόλεις της περιοχής, μια πόλη πάνω στα βράχια. Η γνωριμία  μας τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις. 

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΙΟΥ

    Και η γνώση  συνεχίζεται…. Επίσκεψη στην αγορά για να δούμε τα τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουμε τον κόσμο , τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν. Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στο Badolato , ένα παραδοσιακό  πανέμορφο χωριό με στενά περάσματα, δρόμο της αγάπης  και μοναδική θέα. Αφού περπατήσαμε και ξεναγηθήκαμε στο χώρο , μάθαμε για τα γραικάνικα χωριά στους Λοκρούς, στη Σύβαρη, στον Κρότωνα , στο Ρήγιο, αναφερθήκαμε όλοι σε λέξεις που έχουν την ίδια ρίζα με την ελληνική γλώσσα. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γλέντι ! Έντονα τα συναισθήματα αποχαιρετισμού, συναδέλφωσης, φιλίας. Το μήνυμα;  ‘Ολοι  οι άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες  έχουν ακριβώς τις ίδιες αγωνίες, τις  ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους προβληματισμούς. Εμείς ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να οδηγήσουμε τα παιδιά σε έναν κόσμο ανοιχτό, έναν κόσμο επικοινωνίας, έναν κόσμο γνώσης και έξω από την τάξη με ανοιχτούς ορίζοντες μάθησης για να αναδείξουμε ανθρώπους ποιοτικούς.

     ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΙΟΥ

   Ημέρα χαλάρωσης, επικοινωνίας και όλοι μαζί για αναμνηστικές φωτογραφίες παίρνοντας την πιστοποίηση συμμετοχής. Ένα ακόμα ταξίδι γνώσης τελείωσε! Ο στόχος μας; Η απόκτηση και βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων, ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών  και καλών πρακτικών μάθησης για μελλοντική συνεργασία και στρατηγικές σύμπραξης. Πέτυχε; Νομίζω πως δε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να μάθεις και να κουβαλάς μέσα σου ως βασική αποσκευή στο ταξίδι του γυρισμού ό, τι πολύτιμο πήρες από αυτό το ταξίδι – όνειρο στην Καλαβρία.

Loading

Αφήστε σχόλιο